Barbora Osvaldová

Případ pana Janoty: Co média mohou a co nemohou

25. 02. 2017 9:10:21
Není třeba diskutovat o tom, že média mají ve společnosti důležitou roli. Vyhledávají, shromažďují a vybírají informace, dávají možnost utvořit si vlastní názor.

Jejich práce má být přesná, vyvážená, nepředpojatá, aktuální, včasná, jasná a srozumitelná a informace také ověřené ze dvou nezávislých zdrojů. Tedy informování těch médií, která si sama sebe váží a nechtějí spadat do kategorie, které se stručně říká bulvární.

Média mají chránit a respektovat soukromí lidí, dodržovat zásadu presumpce neviny (tedy s člověkem, který nebyl odsouzen, zacházet jako s nevinným) a chránit také příbuzné obětí, nedostat je svou činností do nesnází nebo tak zvané osobní tísně. Krom toho žurnalisté mají přijímat jen takové úkoly, které zaručují jejich profesionální důstojnost.

Pokud se tedy stane, jako se to stalo na blogu iDnes, že někdo v blogu dopředu oznámí, že si sáhne na život, nemohou (tedy neměli by) žurnalisté hodní toho názvu jet (v touze po senzaci) okamžitě na místo a zjišťovat, jak dalece to pisatel myslí vážně. Mohou volat policii, informovat ji, požádat ji o pomoc včetně pomoci psychologické. Seriozní média ale nemají být místem, kam volají a píšou lidé, aby za ně vyřešila jejich problémy, nemohou být tím, kdo zasahuje místo policie, zdravotníků nebo soudů.

Mohou případy popsat, mohou klást otázky, ale vždycky musejí brát ohled na příbuzné a jejich přání.

Tak to stojí v Kodexu novináře a tak by se slušný žurnalista měl chovat. Novináři nejsou hyeny, které informují bez ohledu na pietu. Pokud to po nich někdo chce, tlačí je za hranici jejich povolání. Každá profese má svou etiku. A tu mají i zpravodajové i publicisté.

Autorka je předsedkyně Komise pro etiku při Syndikátu novinářů

Autor: Barbora Osvaldová | karma: 25.48 | přečteno: 1448 ×
Poslední články autora